Urządzasz kuchnię? Sprawdź, czy będzie do niej pasował beton architektoniczny
Beton nie jest słowem, które przychodzi nam na myśl jako pierwsze, gdy rozważamy urządzenie kuchni. Jednakże w ostatnich latach architekci docenili zalety tego materiału i coraz częściej stanowi on element nowoczesnych, industrialnych i minimalistycznych aranżacji. Co warto wiedzieć o betonie architektonicznym? Jakie są jego zalety oraz wady? W jaki sposób wykorzystać go przy projektowaniu wnętrza?
Czym jest beton i gdzie będzie pasował najlepiej?
Beton architektoniczny nie różni się znacząco od materiału używanego podczas wylewania fundamentów lub wznoszenia elementów konstrukcyjnych. Sekret tkwi w wykończeniu. Jako że beton architektoniczny pełni funkcję ozdobne, mieszanka musi być jednolita i posiadać powtarzalny kolor. Staranne wylewanie sprawia, że na powierzchni próżno szukać nieestetycznych wżerów – „raków” – a my możemy cieszyć oko charakterystyczną fakturą betonu. Co więcej, materiał ten można dodatkowo pomalować, co zwiększa atrakcyjność powierzchni.
Z wyżej wymienionych powodów beton wykorzystywany jest głównie w minimalistycznych wnętrzach, gdzie nie brakuje wolnej przestrzeni, natomiast aranżacja jest zdominowana przez zdecydowane kolory – często postawione w ostrym kontraście. Styl modernistyczny oraz industrialny pozwala wykorzystać w pełni atuty betonowej faktury, podobnie jak nowoczesne wnętrza, które stawiają na oszczędność formy. Matowa powierzchnia znakomicie się komponuje z błyszczącymi detalami, takimi jak srebrne lub stalowe uchwyty. Warto też pamiętać, że beton możemy wykorzystać nie tylko jako pokrycie ścian, ale równie pod postacią blatów oraz frontów szafek.
Dlaczego warto sięgnąć po beton architektoniczny – zalety i wady
Beton nie bez powodu cieszy się reputacją materiału o niezwykłej wytrzymałości. Jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie go w naszej kuchni, możemy mieć pewność, że to wybór na długie lata. Beton charakteryzuje się wysoką odpornością na czynniki mechaniczne, toteż niełatwo będzie go uszkodzić, czy choćby zadrapać. Kuchnia to miejsce, w którym powierzchnie narażone są na duże zmiany temperatury oraz wilgoci, a także obecność tłuszczu. W przypadku betonu nie musimy się martwić o te kwestie, gdyż dobre zaimpregnowana powierzchnia jest niezwykle łatwa w czyszczeniu oraz utrzymaniu.
Oprócz wytrzymałości materiał ten posiada jeszcze jedną ogromną zaletę. Beton znakomicie izoluje hałasy, co pozwala ograniczyć dźwięki wydawane przez sprzęty AGD. Szum okapu, termoobieg piekarnika lub intensywny program w zmywarce nie będą przeszkadzały w odpoczynku oraz pracy, co jest szczególnie ważne w przypadku niewielkich mieszkań. Kolejną zaletą betonu jest odporność na promieniowanie ultrafioletowe. Niektóre lakiery oraz materiały – na przykład drewno – zmieniają kolor pod wpływem światła słonecznego. Zwykle zmiana następuje równomiernie, ale długo stojące sprzęty czy zawieszone na ścianie obrazy mogą pozostawić po sobie odbity kształt, którego łatwo się nie pozbędziemy. Beton w tej kwestii jest całkowicie niewrażliwy na promienie UV, zwłaszcza po solidnej impregnacji.
Jak każdy materiał, tak samo beton posiada również swoje wady. Pierwszą z nich jest waga materiału. Przed zamontowaniem okładzin czy płyt należy odpowiednio wzmocnić ściany oraz meble. Wiąże się to zwykle z dodatkowymi wydatkami, gdyż należy dostosować wnętrze do ciężaru betonu. Materiał ten nie sprawdzi się również we wnętrzach, gdzie chcemy zapewnić sobie wrażenie ciepła.
Jeżeli poszukujesz firmy, która zapewni wysokiej klasy usługi, betoniarnia Warszawa zapewnia szybką i fachową obsługę każdego klienta.